Voor geïnteresseerden bestonden anno 1983 geen toegankelijke boekjes over ademtherapie. Omdat hier toen behoefte aan was zelf drie boekjes geschreven. Als afronding een zelfhulppakket voor mensen met hyperventilatieklachten.
Een zelfhulppakket voor mensen met hyperventilatieklachten. Bij hyperventilatie is er sprake van een adem die te veel en te hoog in je lichaam beweegt.
Het klinkt wat vreemd, maar het lijkt wel of alleen dit snelle, hoge ademen je een vertrouwd en zeker gevoel kan geven.
Een adem, die op een ontspannen manier door je lichaam beweegt, is voor mensen met hyperventilatieklachten onbekend en moeilijk te voelen.
Door oefeningen die op de ze band staan regelmatig te doen, wordt het vanzelf duidelijk wat wij bedoelen met een ontspannen adem.
Dit zelfhulppakket leert iedereen:
- de adem goed te gebruiken,
- met minder spanning te leven
- en zichzelf tot rust te brengen.
Tevens bevat het pakket een eerste hulp programma dat bij aanvallen of sterke hyperventilatieklachten verlichting van de problemen kan geven.
Het pakket biedt de mogelijkheid zelf iets aan hyperventolatieklachten te doen.
1993, Nederlandse Hyperventilatie Stichting, Amsterdam
Hyperventileren doen wij allemaal wel eens een beetje. Dit kan ons heel goed uitkomen. Alleen als het te vaak gebeurt ontstaat er een te laag koolzuurgehalte. Hierdoor kunnen de vreemdste klachten naar voren komen. Vooral 'angst' gaat een grote rol spelen. De duidelijkste oorzaak is het 'verkeerd' ademen, het middenrif is hierbij heel belangrijk.
Het verkeerd ademen is veelal gebaseerd op het beperkt omgaan met stress-volle situaties. Mede hierdoor wordt er in je lichaam steeds meer spanning opgebouwd. Hyperventilanten hebben letterlijk en figuurlijk de tijd nodig om te wennen aan het idee dat hun klachten met het middenrif in verband staan. En dat het de moeite waard is om aan het inademen (op jezelf staan) te denken te midden van alle spanningen in het dagelijks leven. Door dit boekje kun je hier op een praktische manier aan werken.
Je gaat inzien dat hyperventilatie eigenlijk iets positiefs is, het kan je leren dat je eigen houding tegenover gebeurtenissen in je leven belangrijker is dan die gebeurtenissen zelf.
1988, Zevenster, Driebergen ISBN 90-5064-016-8
Ademtherapie is een lichaamsgerichte therapie, waarbij het laag leren ademen én je eigen ervaarbare adem centraal staan.
Beide adempatronen verlopen het natuurlijkst in een lichaam dat in evenwicht is : ontspannen en krachtig. Vandaar dat er in dit boek vele oefeningen voorkomen, die je lichaam en dus ook jezelf, weer
in evenwicht brengen. je kan het ook zo zeggen,
dat het verbeteren van je adem als uitgangspunt te gebruiken is voor het verbeteren van je persoonlijkheid, houding en gezondheid.
Ademtherapie is daarom bijzonder geschikt voor mensen met ademproblemen, ook bij allerlei soorten stress – spanningsklachten, en bij emotionele veranderingen of geestelijke onzekerheden.
Eigenlijk is ademtherapie goed als basis-ervaring voor iedereen. Een ervaring, die je zo intensief kunt maken als je zelf wilt. Ademtherapie richt zich niet alleen op de adem maar op jou als heel mens. Hierdoor hoort het thuis in alle richtingen van de gezondheidszorg, opvoeding en begeleiding.
1987, Zevenster, Driebergen ISBN 90-506-4008-7
Met aandacht ademen, bewegen en ontspannen.
In kort bestek leidt de auteur de lezer via oefeningen binnen in de wereld van bewustwording van het eigen lichaam. Bewuster ademhalen vormt de basis van de oefeningen, maar ook worden verschillende spierontspanningsmethoden stap voor stap uiteengezet. De relatie tussen ademen en andere lichamelijke en geestelijke toestanden wordt kort aangestipt.
De auteur is ademtherapeut en geeft cursussen ademhalingsgymnastiek. Het boek is zeer helder geschreven en stelt de lezer in staat zelf op verantwoorde wijze aan de slag te gaan. De toegankelijkheid ontstaat mede door een minimale theoretische verdieping. Voor een breed publiek.
1983, Zevenster, Driebergen ISBN 90-70414-59-7
Een inleiding en drie folders over reflextherapieën.
Baunscheidt-therapie behoort tot de huidafleidende prikkeltherapievormen:
- het algemene afweersysteem wordt gestimuleerd,
- organen worden in hun functie en doorbloeding gestimuleerd,
- bloed- en lymfestroom wordt gestimuleerd,
- betere aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof,
- versnelde afvoer van afvalstoffen,
- effect op de hormoonhuishouding,
- de stofwisseling wordt aangezet,
- blokkades worden opgeheven,
- levenskracht neemt toe,
- het genezingsproces van het gehele organisme wordt positief beïnvloed.
1986, Eigen uitgave, Amsterdam
De Duitse technicus Carl Baunscheidt deed in 1847 en bijzondere ontdekking; nadat hij door een mug was geprikt in zijn pijnlijke jichtvinger bleek de pijn te verdwijnen. De vraag : ‘hoe kan dat nou?! laat hem vanaf dan niet meer los. Hij gaat in zijn eentje op onderzoek uit en voert experimenten uit op zijn eigen lichaam. Zijn omgeving verklaart hem voor gek, maar hij zet door. Hij prikt zich zelf met naaldjes en wrijft de huid dan in met een zelfgemaakt mengsel van bloemen- en kruidenolie. Uiteindelijk ontwikkelt hij een handzaam apparaatje met naaldjes waarmee hij vrijwel pijnloos in één keer 30 gaatjes tegelijk in de huid prikt.
Het resultaat is op zijn minst verrassend: zijn methode heeft een sterk genezend effect op een uiteenlopende serie kwalen en zijn bedachte ‘Lebenswecker’...
Klik hier om verder te lezen
Schröpfen (Duits), koppen zetten (Nederlands), cupping (Engels) behoort tot één van de alleroudste geneesmethoden. Waarschijnlijk voortgekomen uit de instinctieve reactie om te wrijven en te zuigen aan pijnlijke of verwonde lichaamsdelen.
De oudste berichten hierover gaan 5000 jaar terug naar Mesopotamië. Daar zijn bij opgravingen kleitabletten gevonden met informatie over het schröpfen. Ook in het Oude Egypte en in de Griekse, Indische, Arabische en Romeinse geneeskunde is het schröpfen algemeen in gebruik geweest.
Rond 1928 publiceerde de Oostenrijkse vrouwenarts Dr. Bernhard Aschner zijn boek ‘Die Krise Der Medizin’ waarmee het Schröpfen in Europa en Amerika meer in de belangstelling kwam. Scröpfen is nu een veel toegepaste manier van werken door Heilpraktikers...
Klik hier om verder te lezen
Neusreflexologie
Is een massage van het neusslijmlvlies met etherische oliën. De gezondheid van het neusslijmlies is kenmerkend voor de algehele gezondheid. Het is zelfs een teken van goede gezondheid wanneer je met een bepaalde regelmaat je neus snuit of niest. Gebeurt dit niet dan is er sprake van een matig werkend organisme. Het niezen is bovendien een prima manier om spanningen kwijt te raken.
Bij verschillende lichamelijke klachten ontstaan veranderingen en een grotere gevoeligheid in het neusslijmvlies. Duidelijke voorbeelden zijn verkoudheid en menstruatie. Begin 1900 werd door de Duitse arts Dr. W. Fliess ontdekt dat tijdens de menstruatie het neusslijmvlies op bepaalde plekken veranderde en dat hij...
Klik hier om verder te lezen
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.