Vanaf 1907 werd ‘Publieke Werken Amsterdam’ geleid door een man die bewondering had voor beleid in de stad Wenen want daar werden moderne kunstenaars ingeschakeld bij stadsontwikkeling. Amsterdam maakte toen de keuze voor Pieter Kramer (architect) en Hildo Krop (kunstenaar). Later kregen ook kunstenaars als Jaap Kaas opdrachten. Samen droegen zij kunstzinnig bij aan huizen, woonblokken, poorten, bruggen, smeedwerk, brughuisjes en beplanting. Aan hun inspanning heeft met name Amsterdam Zuid een zeer karakteristiek stadsbeeld te danken. Veel kunstzinnigheid ligt daar zo voor het oprapen. Voor deze wandeling is het Station Amsterdam Zuid begin en eindpunt.
Dit sprookje, als toneelstuk van groep 8, speelt zich af in een landschap door een rivier in tweeën gedeeld, de grens tussen twee landen. Links het land van het dagelijks bewustzijn, van de zintuigen en rechts het land achter de zintuiglijke wereld, de geestelijke wereld. Aan het eind van het sprookje is er een verbinding ontstaan tussen deze twee landen door een vaste brug, dankzij de liefde en offerkracht van de slang.
Er verschijnen verschillende figuren in het sprookje die door samenwerking kunnen toewerken naar de climax; de verbintenis tussen de Schone Lelie en de Jongeling. Met de dwaallichten als elementen-wezens, schepsels van het licht, niet van warmte. Zonder moraliteitsbesef, vrolijk en opgewekt, vol humor. Zij hebben een bijzondere relatie tot het goud, voeden zich ermee en schudden het als klinkende munten gemakkelijk weer van zich af. Zij gedragen zich als een kind met weinig bewustzijn van de consequenties van eigen daden. Maar spelen een belangrijke rol in de ontknoping.
Hardstenen paaltjes midden op de weg die de automobilist duidelijk maken dat je niet verder kunt. Wat verschillende van deze afsluitpaaltjes in hartje Nijmegen zo bijzonder maakt is hun vormgeving die in handen was van gerenommeerde kunstenaars.
Het is een minder bekend gegeven dat verschillende van deze paaltjes ook uitdrukking geven aan een plaatselijke oeroude energie-verbinding tussen aarde en kosmos. Symbolische plekken dus waar de geest in de materie wordt uitgedrukt. Ze staan precies op drie oude heilige heuvels in Nijmegen; ereplaatsen van de drievoudige godin.
Net als andere Vrijescholen werkt Meander Vrijeschool Nijmegen met natuurlijke materialen voor spel en ontwikkeling. Kinderen zijn een rijke leeromgeving waard waarin vooral hun etherlichaam kan ontwikkelen. Etherkrachten zorgen voor vitaliteit. Lucht-ether is de kracht die innerlijke en uiterlijke beelden openbaart. En met name lucht-ether is gevoelig voor elektromagnetische straling, het wordt daardoor ‘opgeslurpt’. Daarom is bij de verbouwing van het nieuwe schoolgebouw in 2017 rekening gehouden met Wifi-vrij in combinatie met aandacht voor vitaliteit en energie.
Mijn creaties in brons en klei, schilderingen, bordtekeningen, foto's en interieur.
Kunst is een manier om mensen te verbinden, door middel van gedeelde gevoelens, onmisbaar voor het welzijn van individuen en de mensheid.
Lev Tolstoj
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.