Binnen het Vrijeschool onderwijs nemen de jaarfeesten een belangrijke plaatst in. Zij geven ritme aan het schooljaar en zijn goed voor de samenhang op school. Samen zingen, dansen, muziek maken, gezellig samen iets lekkers eten tilt iedere even uit boven het dagelijkse ritme. Ieder feest heeft een eigen betekenis en wordt met een pedagogische reden gevierd. Het vakgebied ‘Begrijpend lezen in klas 5 en 6’ is een mooie plek om de kinderen iets dieper met de gedachten achter de jaarfeesten te laten kennis maken. Deze teksten, vragen en antwoorden zijn vrij te gebruiken.
Soms kijk je met gefronste wenkbrauwen naar het Sint-Nicolaasfeest; het is een aardig feest maar wat moeten wij nou met zo’n ‘ouderwets’ gebruik, kinderen worden voor de gek gehouden, het geeft voeding aan racistisch en karikaturaal denken, zo veel mogelijk cadeaus dát is
het belangrijkst, is het een feest dat vooral bestaat vooral voor de commercie? Dit artikeltje voor ouders van kinderen op een lagere school doet even stil te staan bij wat van invloed is op het Sint-Nicolaas feest. Ook te gebruiken als les Begrijpend lezen
Als zij-instromer basisonderwijs ken ik de behoefte aan praktische tips. Want, wat maakt de start van een schooldag waardevol? Wat is belangrijk gedurende de dag? Hoe geef je water, hoe laat je groeien en hoe houd je alle ballen hoog? Waarom juist díe lessen? Waarom eigenheid en passie? Onderwijs gaat om de leraar.
Kinderen in klas 5 ontwikkelen kennis over bomen in het algemeen en zeven bomen in het bijzonder. Zij doen kennis op in hun klaslokaal, in Nijmeegse parken en straten om kunstzinnig te verwerking en moreel te ontwikkelen.
Het hoogtepunt van het plantkunde-onderwijs in het Waldorfonderwijs valt in de vijfde klas. De kinderen leren het plantenrijk o.a. kennen in de verbondenheid met de omgeving: de worteling in de aarde, het gericht-zijn op de zon, de verhouding tot vocht en lucht. Een bloem of plant kan beleefd worden als uitdrukking van een karaktereigenschap of gevoelskwaliteit betreffende de verhouding tussen openheid voor de omgeving en zelfhandhaving: verbazing, ernst, trots. Het Goffertpark wordt klaslokaal om kennis te maken met bomen en de leefomgeving.
Een onderdeel van Market Garden was het gevecht om de Waalbrug in Nijmegen van 17 tot 22 september 1944. In die dagen waren er vele helden en drie krijgen extra aandacht met hun beslissende en spectaculaire inbreng; Jan van Hoof, Karl-Heinz Euling en John Towel.
Een belangrijk element van de persoonlijke ontwikkeling van kinderen is sociale competentie. Deze ontwikkelen ze vooral thuis en op school. Dit kan ondersteund worden door gericht te werken met 'deugden’. Zo is er voor alle kinderen binnen de school, gedurende enkele weken per jaar, aandacht voor eenzelfde deugd. Een sprookje staat hierbij centraal.
Deugden kunnen in overeenstemming met het jaargebeuren geoefend kunnen worden. Als een weg van innerlijk werk aan onszelf, waarop wij de in ons als aanleg aanwezige eigenschappen ontwikkelen. Het zijn zielskwaliteiten en dragen bij aan karaktervorming, leren kinderen op een positieve manier naar elkaar te kijken en elkaar te begrijpen. Deugden zijn goede eigenschappen, onze verbinding met het hogere, de beste stukken van ons karakter en de hoogste kwaliteiten van ons mens-zijn. Je innerlijk kompas.
Verhalen nemen in het Vrije Schoolonderwijs een belangrijke plaats in. Uit deze verhalen wordt door de groepsleerkracht een keuze gemaakt voor toneelbewerking.
Het streven is een stuk te kiezen, aan te passen of zelf te schrijven, gericht op de hele groep, vanuit het besef wat voor psycho-sociale betekenis de identificatie met een rol kan zijn en wat voor uitwerking een gedramatiseerde 'boodschap' kan hebben. De leraar houdt bij de rolverdeling rekening met pedagogische motieven.
Opvoeringen voor alle klassen en de ouders. Van jongsaf leren kinderen zodoende het podium te betreden, hun zelfvertrouwen opbouwen en iets 'over het voetlicht' te brengen.
Kenmerken in kindertekeningen van 2 tot en met 7 jarigen.
Net als de meeste mensen ging ik er jarenlang vanuit dat alle kinderen simpele krabbels maken op papier en gewoon rare poppetjes tekenen als aanloop naar het echte tekenen.
Maar kindertekeningen verlopen volgens een vast patroon en vertellen veel;
- wat er aan activiteit in het kinderlichaam plaatsvindt,
- wat het kind ziet,
- bovendien geven zij een beeld van de levenskracht, het ik-bewustzijn en de gevoelens.
Zo kan de conclusie worden getrokken dat kinderen door hun tekenen een belangrijk verhaal vertellen.
Nadat in klas 4 de scheiding tussen ‘ik’ en ‘de wereld’ bij veel kinderen voor onrust zorgde, keert in de loop van klas 5 over het algemeen de rust weer terug.
In klas 5 groeit het vermogen om meer onbevangen en objectief naar de wereld te kijken. De eigen individualiteit wordt beter beleefbaar. Eerst nog aarzelend en soms schoksgewijs, maar steeds duidelijker ontstaat het vermogen de wereld nauwkeuriger waar te nemen. Een 5e klasser zie je gaandeweg het schooljaar meer evenwicht uitstralen, zowel fysiek als geestelijk. Kernwoorden zijn; dromen/wakker, ontwakend individu, overtuiging, vervolmaking, in harmonie. Een 5e klasser is bezig zijn plaats tussen ‘geesteswereld’ en aarde te zoeken.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.